Wat gebeurt er na overlijden in een hospice?

Na het overlijden in een hospice kan een bewoner soms op de kamer opgebaard blijven tot de dag van de uitvaart. Dit is niet bij alle hospices het geval, bekijk daarom altijd even de zorg die zij bieden. Bij Hospice Dignitas in Hoorn kun je niet op de kamer blijven tot aan de dag van de uitvaart. Wat gebeurt er dan na het overlijden?

Laatste zorg

Als bewonder van Dignitas kun je de wens aangeven door het personeel te worden verzorgd. Helaas is dit niet altijd mogelijk maar de medewerkers proberen altijd mee te denken. De laatste zorg kan ook worden gedaan door mijn collega Jos Butter. De familie mag hier altijd bij helpen, een combinatie en samen zorgen voor jouw dierbare is erg prettig. Na de laatste zorg wordt de overledene opgebaard, dit kan thuis of in een uitvaartcentrum.

Uitgeleide

Het team van het hospice neemt afscheid van de overledene tijdens de uitgeleide. Bij Dignitas doen ze dit middels een kaarsen ritueel. Er wordt een gedicht voorgelezen en de familie mag de kaars van de overledene doven. Hierna verlaat de overledene het hospice is alle rust.

Thuis opbaren

Als het de wens is om thuis opgebaard te worden dan zorg ik ervoor dat jouw dierbare uit het Hospice wordt opgehaald. Dit kan in een kist, mand of wade maar ook op de brancard als er nog geen keuze gemaakt is. Hierna wordt de overledene op bed of in de kist, mand, wade opgebaard en blijft hij of zij vaak thuis tot de dag van de uitvaart. Om het lichaam zo goed mogelijk te houden wordt er vaak gekozen om op te baren op een koelplaat maar je kunt ook kiezen voor lichte balseming. Thuis opbaren kost per dag gemiddeld € 80,- voor de huur van de materialen en stroom.

Opbaren in een uitvaartcentrum

Als er geen mogelijkheid is om jouw dierbare thuis op te baren of de wens is om dit in een uitvaartcentrum te doen dan is dat ook mogelijk. In de meeste uitvaartcentra kun je tegenwoordig kiezen voor een opbaring in een zogenoemde 24-uurs kamer. Dit is een kamer waar je de sleutel van krijgt zodat je 24 uur per dag bij jouw overleden dierbare kunt zijn. Ook kun je in een uitvaartcentrum kiezen om de overledene in een centraal gekoelde ruimte te laten verblijven. De kosten hiervan zijn lager dan een 24 uurs kamer omdat je hier een afspraak moet maken om jouw dierbare te bezoeken. Het uitvaartcentrum rekent naast de kosten van de centraal gekoelde ruimte (ongeveer € 80 per nacht) ook kosten voor een rouwbezoek (ongeveer € 100 per bezoek van 30 minuten).

Wil je meer weten over uitvaartkosten, mogelijkheden of heb je vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op. Bel, app of mail gerust eens voor een kosteloos voorgesprek met een daarbij behorende vrijblijvende kostenbegroting.

Rianne de Vries

Uitvaartbegeleider

Mijn missie: verfrissing, inspiratie delen en uitvaarten organiseren met een gouden randje!

24/7 bereikbaar via 06 2386 1393

Rianne de Vries uitvaarten West-Friesland