Thanatopraxie, de kunst van het opbaren

Lichte balseming

Lichte balseming, ook wel thanatopraxie genoemd, zorgt ervoor dat de lichaamsconditie van uw dierbare tot ongeveer 10 dagen goed blijft. Hierdoor kan uw dierbare eenvoudig – ook thuis – zonder koelapparatuur opgebaard worden. Na de thanatopraxie behandeling ziet de overledene er natuurlijker uit en voelt niet meer koud aan, omdat er geen koelinstallatie nodig is. Het neemt de temperatuur aan van de omgeving en zelfs bij warm weer hoeft er net gekoeld te worden. Dit kan u en uw naasten helpen bij het afscheid nemen. 

Waarom zou u licht balsemen na overlijden of juist niet?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor lichte balseming, bijvoorbeeld om de uitvaart uit te stellen. Als de overledene licht gebalsemd is, kan hij of zij langer worden opgebaard en is er meer tijd om afscheid te nemen. Een ander voordeel is dat er bij een thuisopbaring geen koeling nodig is. De overledene voelt ook niet stijf aan. Eventuele blauwe plekken verdwijnen en de overledene krijgt zijn eigen natuurlijke kleur terug dankzij de behandeling.

Thanatopraxie is een behandeling, het veranderen van het lichaam hoort ook bij afscheid nemen. Omdat het lichaam bij deze behandeling vrijwel blijft zoals het was. Soms lijkt het of iemand slaapt. Kan dit de acceptatie van de dood soms in de weg zitten.

Kan iedereen thanatopraxie uitvoeren?

Nee. Het is specialistisch werk dat heel secuur moet worden uitgevoerd. Er is specifieke kennis over het menselijk lichaam voor nodig, en veel praktijktraining. Alleen gediplomeerde thanatopracteurs kunnen deze behandeling verrichten. Vanzelfsprekend werk ik alleen met gediplomeerde professionals die ingeschreven staan in het register van NIT, VVAT en NVOA. De lichte vorm van balsemenen kan in een uitvaartcentrum maar ook bij u thuis worden uitgevoerd. De behandeling duurt ongeveer 3 uur en wordt gedaan doormiddel van het injecteren van een conserverende vloeistof in het vaatstelsel en het draineren van lichaamseigen vocht.

Is thanatopraxie hetzelfde als balsemen?

Nee, het is niet hetzelfde. In beide gevallen wordt het lichaam van de overledene zodanig behandeld dat het langer mooi blijft en er langer opgebaard kan worden. Omdat thanatopraxie een lichte vorm van balsemen is, blijft het lichaam er maximaal 10 dagen goed uitzien. Bij een volledig gebalsemde overledene duurt dit veel langer.

Hoeveel kost thanatopraxie?

De kosten van thanatopraxie liggen iets hoger dan de kosten voor opbaren met een koelinstallatie. Het verschil bedraagt ongeveer € 250,-. Heeft u een kapitaal verzekering dan wordt deze behandeling vergoed. Heeft u een naturapolis dan geeft deze behandeling vaak meerkosten, u kunt dit navragen bij uw verzekeringsmaatschappij.

Eigen keuze

Op het moment dat we bespreken waar en hoe we de opbaren plaats laten vinden heb je altijd zelf de keuzen en regie in handen bij mij. Het ene is niet beter dan het andere. In sommige gevallen zal ik misschien wel adviseren thanotopraxie te overwegen, maar dan nog blijft de manier van opbaren een persoonlijke keuze aan de hand van jullie behoefte en beleving.

Heeft u vragen?

Liefs Rianne

Rianne de Vries

Uitvaartbegeleider

Mijn missie: verfrissing, inspiratie delen en uitvaarten organiseren met een gouden randje!

24/7 bereikbaar via 06 2386 1393

Rianne de Vries uitvaarten West-Friesland