Kosten uitvaart

Iedere uitvaart is maatwerk.

Ieder mens is uniek, zo ook ieders afscheid. Dat betekent dat een uitvaart altijd maatwerk is. Het is daarom ook lastig om een vaste prijs te geven aan wat een uitvaart kost. Het heeft enorm te maken met de keuzes die je maakt. Begraven is duurder dan cremeren en het aantal genodigden speelt een grote rol in de kosten. Voor mij is het belangrijk te weten welk budget jullie beschikbaar hebben voor het afscheid, een waardig afscheid heeft namelijk niets te maken met je portemonee

Vast begeleidingstarief

Ik werk als uitvaartbegeleider onafhankelijk en transparant. Ik heb er een tijd voor gekozen om voor een uurtarief te werken maar daar ben ik vanaf gestapt. Ik doe dit niet meer omdat ik gemerkt heb dat ik mijn creatieve geest meer de vrije loop laat als ik voor een vast tarief werk waar alles in zit.

Mijn begeleidingstarief bestaat meestal uit ongeveer 25 werkuren. Wanneer ik een uitvaart voor je ga organiseren maak ik een kostenbegroting op basis van jullie wensen zodat jullie weten waar je aan toe bent.

Transparant werken betekent voor mij dat ik géén toeslagen bereken. Geen provisie afspraken heb of marges bereken op de prijs van de door jullie bestelde producten of diensten. De prijzen die ik krijg bereken ik 1 op 1 aan je door zonder commissie. Dus wat de kist voor mij kost, kost hij ook voor jou. Doordat ik op deze manier werk valt de factuur vaak lager uit dan bij grote uitvaartorganisaties. Na de uitvaart ontvang je van mij een overzichtelijke factuur waarop je alles duidelijk terug kunt vinden. Wel zo transparant toch?

Hieronder vind je een overzicht van kosten waar je rekening mee kunt houden.

 

 

 

Opening uitvaartwinkel
Verzorging van de overledene

Bij een melding van overlijden schakel ik mijn zorgteam in, de zorg van de overledene doe ik niet zelf. Ik probeer indien mogelijk er wel altijd bij aanwezig te zijn zodat ik jullie kan helpen en bijstaan. De kosten van de laatste verzorging zijn rond de € 300,- en mocht je zelf willen helpen bij het verzorgen, opmaken en of aankleden is dat vaak mogelijk. Is jouw dierbare in het ziekenhuis, verzorgingshuis of hospice overleden dan kan het zijn dat er extra kosten zijn verbonden aan de laatste verzorging aldaar. Ik zal hier altijd direct naar informeren met de desbetreffende locatie.

Opbaren

In Nederland kun je kiezen voor opbaren met of zonder koeling. Met koeling bedoel ik dat de overledene wordt gekoeld door middel van een mobiele koeling. Deze neemt het zorgteam mee indien gewenst. Deze mobiele koeling wordt gehuurd voor de gehele opbaarperiode bij een thuis opbaring. De kosten hiervan bedragen ongeveer € 150,-

Wanneer de opbaring op een andere plaats is worden daarvoor kosten per dag berekend en na het verblijf in rekening gebracht. Wel weet ik van te voren wat deze kosten zullen bedragen en deel ik uiteraard met je. Je kunt vaak kiezen voor een 24 uurs kamer, dit kun je zien als huiskamer waar je een sleutel van krijgt en je dus op ieder gewenst moment naar je overleden dierbare kunt gaan. De kosten hiervan verschillen per locatie, gemiddeld kun je denken aan € 700,-per verblijf.

Thanatopraxie

Thanatopraxie is het tijdelijk conserveren van het lichaam van de overledene voor de duur van de opbaring met een maximum van tien dagen. Het wordt ook wel 'lichte balseming' genoemd.

Deze behandeling zorgt ervoor dat het lichaam zonder koeling opgebaard kan worden, deze behandeling kan thuis plaats vinden en ik werk hiervoor samen met de specialisten van Afuitex, Niels en Maike.

De kosten van thanatopraxie zijn € 640,- dit is inclusief verzorgen, aankleden en opbaren.

Overbrengen
Kist, mand of wade?

Het is bij wet verplicht om een overleden persoon te omhullen tijdens vervoer en het begraven/cremeren. De keuze voor de omhulling staat vrij, hier is tegenwoordig een groot aanbod voor. Vanwege het grote aanbod is de keuze dus enorm. Ook zie ik veel verschillen in prijzen. Kijk ook hier weer naar wat je belangrijk vindt. Een exclusieve, massief houten kist of een opbaarplank met een mooie wade? Ook hier reken ik de prijs 1 op 1 door. Een kist zelf maken is ook een optie, je moet je dan wel houden aan de afmetingen en regels die voorgeschreven staan.

Vanaf prijs: € 299

Aangifte van overlijden

Ik verzorg vaak de aangifte van het overlijden, dit gebeurt in de gemeente waar get overlijden plaats heeft gevonden. In overleg mag je dit ook zelf doen uiteraard. Na de aangifte ontvang ik van de gemeente de documenten die nodig zijn voor de uitvaart. Het zogenoemde “verlof tot begraven of cremeren” en het “uittreksel van de akte van overlijden”.

Zonder verlof mag niemand worden begraven, het uittreksel van de Akte van overlijden is bijvoorbeeld nodig als bewijs van overlijden voor het opzeggen van verzekeringen, hypotheek enz. De kosten van deze akte en verlof zijn € 15,70

Begraven of cremeren?

De tarieven voor cremeren en begraven kun je vaak vinden op de websites van crematoria of begraafplaats. Deze tarieven zijn per locatie verschillend.

Begraven is duurder dan cremeren.

Drukwerk

Je kunt ervoor kiezen om alle mensen die wilt informeren een kaart te sturen. De kosten daarvan zijn al snel € 3,- per kaart inclusief druk en vormgevingskosten.

Ook heb je rouwzegels nodig € 1,01 per stuk en een verzendset € 3,85.

Tegenwoordig kun je via Canva ook gemakkelijk zelf ook kaarten maken en deze digitaal via whatsapp of mail verzenden. Dit scheelt in de kosten.

Bloemen

Graag werk ik samen met Trees, zij is zelfstandig bloemist en maakt prachtig rouwwerk. 

Ook hou ik erg van de duurzamere oplossing van droogbloemen bij een afscheid.

Ik inspireer je graag

Rouwvervoer

Omtrent rouwvervoer is er van alles mogelijk. Een volkswagenbusje, rouwbakfiets, de uitvaartbus of een koets zijn verschillende opties.

Je mag met eigen vervoer een overledene vervoeren in ons land. Kijk goed naar de mogelijkheden die bij jullie passend zijn en de kosten hiervan zoek ik graag voor je op.

Live muziek

Live muziek kan een prachtige toevoeging zijn aan een afscheid. 

Ik werk graag samen met Danielle de Groot van Songs of Gold.

Een muziekset voor een afscheid kost bij haar € 295,-

Locatie

De locatie voor een afscheid hoeft helemaal niet een kerk of aula van een crematorium te zijn. Tegenwoordig zien we gelukkig veel meer andere mogelijkheden om een afscheid te organiseren.

Dit kan bijvoorbeeld bij je in de tuin, in huis of op een andere voor jou favoriete plek.

Ik werk graag samen met smaakcentrum westfriesland, zij hebben een prachtige kas in Hem waar ik al meerder keren een afscheid heb mogen begeleiden.

Uitvaart fotografie

Een prachtige manier om na afloop als herinnering te hebben.

Foto's kunnen zoveel zeggen wat woorden niet kunnen, een tastbare herinnering aan een moeilijke periode kunnen heel helpend zijn.

Ik werk graag samen met verschillende uitvaartfotografen. De kosten voor een reportage bedragen gemiddeld € 295 voor het eerste uur en daarna € 95 per uur.