Wat is een lijkwade?

Steeds meer mensen zijn opzoek naar een alternatief voor de uitvaartkist. Een wade, rouw,- of afscheidsdoek en opbaar,- of baarplank zijn daarvoor een mooi alternatief. Het oogt warmer, mensen ervaren het als dat je dichter bij kunt komen. En vooral voor kinderen is een overledene die in een wade ligt toegankelijker.

Hoe ziet een rouwdoek eruit?

Een lijkwade is een rechthoekig stuk stof, een doek, om een overledene mee in te wikkelen. Je kunt het net zien zoals een baby die weleens wordt ingebakerd. Het biedt veel geborgenheid en is door het gebruik van de natuurlijke materialen vaak erg zacht. Nadat de overledene in een wade is gewikkeld wordt hij of zij vaak op een opbaarplank gelegd. Maar je kunt met een lijkwade ook in een mand of kist gelegd worden.

Lijkwade en cremeren is dat toegestaan?

Een veel gestelde vraag is of iemand die in een lijkwade ligt ook gecremeerd kan worden. Het antwoord daarop is ja, een rouwdoek is bij alle uitvaartvormen toegestaan. Bij cremeren en begraven is het dus mogelijk een overledene in een lijkwade te wikkelen. In Nederland is het echter ongebruikelijk om een overledene alleen in een lijkwade te begraven en op veel plekken is dit ook niet toegestaan. Met een opbaarplank, kist of mand mag het wel. Dit geldt ook voor een crematie, een opbaarplank, mand of wade is verplicht om iemand te cremeren.

Hoe vouw je een lijkwade?

Een lijkwade mag je zelf vouwen, als je dat wilt met jouw overleden dierbare erin. Dit kan ontzettend fijn en verbindend zijn. Tijdens de periode van opbaren blijft het gezicht van de overledene vaak zichtbaar. Hierdoor voelt de overledene erg dichtbaar en aanraakbaar, dit is ook vooral fijn voor kinderen. Het maakt het allemaal iets minder spannend omdat kinderen niet over de rand van de kist hoeven te kijken om te zien wie erin ligt. Een opbaarplank met wade maakt dit echt toegankelijker. Vaak begeleid de uitvaartverzorger het vouwen van de wade en kun je hierbij helpen maar je kunt het dus ook zelf doen. Hier kun je lezen hoe je dit kunt doen.

Is een lijkwade goedkoper dan een kist?

Een lijkwade koop je vanaf € 99,- en dan is een opbaarplank verplicht bij het begraven of cremeren. Een opbaarplank koop je vanaf € 249,- dit is echter nog zonder bezorgkosten. Gemiddeld ben je voor een opbaarplank met wade inclusief bezorgen € 400 kwijt. Een Uniek Kist koop je voor € 249,- dus nee een lijkwade is niet goedkoper dan een kist omdat er ook nog de prijs van de opbaarplank bij komt.

Lijkwade zelf maken

Je kunt een lijkwade ook gemakkelijk zelf maken, de afmetingen van een lijkwade zijn ongeveer 300x280cm. Bekijk goed van welke stof je hem gaat maken want het mogen alleen natuurlijke stoffen zijn. De stof wordt immers verband, mag niet licht ontvlambaar zijn en natuurlijk afbreekbaar voor in de grond bij begraven. Zijde is bijvoorbeeld een ideale stof voor een lijkwade of rouwdoek omdat het 100% biologisch afbreekbaar is en zijde kun je in tal van variaties kopen.

Heb je vragen over het afscheid in een wade? Stuur gerust een mailtje

Rianne de Vries

Uitvaartbegeleider

Mijn missie: verfrissing, inspiratie delen en uitvaarten organiseren met een gouden randje!

24/7 bereikbaar via 06 2386 1393

Rianne de Vries uitvaarten West-Friesland