Uitvaartkosten besparen: 10 tips

Een crematie of begrafenis kan soms erg in de papieren lopen. Mensen zijn overvallen door verdriet en emoties en hebben in deze situatie niet het vermogen rationeel na te denken. Besparen op een uitvaart doet niets af aan de waardigheid van de overledene. Sterker nog door goed na te denken over de te maken kosten maak je het afscheid nog persoonlijker.

Tip 1: Bereid je goed voor op het afscheid

Door je goed voor te bereiden op het afscheid kun je bewust keuzes maken. Afscheid nemen is vaak een ver van ons bed show maar toch overkomt het iedereen. Als je weet dat je in de rollercoaster van afscheid nemen niet helder na kunt denken. Kun jij je voorstellen dat het kostenbesparend werkt om van te voren na te denken over de te maken kosten. Welke keuzes gaan jullie maken en welk prijskaartje hangt hieraan? In mijn online cursus: “Wijzer afscheid nemen” leer je hier alles over en schrijf je jouw eigen uitvaartplan. Op deze manier laat jij jouw dierbaren echt gerust achter met jouw wensen in plaats van vragen.

Tip 2: Bepaal je budget

Simpel weg, wat willen jullie uitgeven aan het afscheid? Met deze vraag als uitgangspunt kom je vaak veel voordeliger uit. Heb je een uitvaartverzekering? Probeer dan binnen het bedrag te blijven wat er wordt uitgekeerd, het fijn is het als je niets hoeft bij te betalen? Gemiddeld kost een uitvaart bij mij tussen de € 6000 en € 7000 euro. Misschien vind je het fijn dit als richtlijn te gebruiken. Hier heb ik het dan over een crematie, een begrafenis is vaak duurder i.v.m. grafrechten en onderhoudskosten van de begraafplaats en het plaatsen van een grafmonument.

Tip 3: Vergelijk prijzen

Doe vergelijkend warenonderzoek! Echt, als je nieuwe schoenen gaat kopen kijk je ook waar ze online het voordeligste zijn. Voor een afscheid doen we dat niet, en als we niet opletten lopen de kosten daarom enorm op. Het heeft allemaal met gevoel te maken en dat is prima maar gebruik vooral ook je gezond verstand. Je kunt enorm op een uitvaart besparen door prijzen te vergelijken op alle onderdelen van de uitvaart. Google en je zult veel vinden, heb je vragen of kom je er niet uit stuur mij gerust een mailtje.

Tip 4: Besparen op de locatie

Een afscheidsdienst in een kerk of aula van een crematorium kost geld. Deze partijen vragen huur voor de plek van het afscheid. Je kunt hier besparen door te kiezen voor een alternatieve locatie. Dit scheelt vaak honderden euros. Als je bijvoorbeeld kiest voor een afscheid in je eigen huis of tuin heb je hier helemaal geen kosten aan. Kies je liever voor de plaatselijke kroeg of mooie locatie dan rekenen zij vaak alleen de consumpties en geen huur voor de plek. Kijk eens bij Tocat voor een alternatieve en prachtige locatie voor een uitvaart.

Tip 5: Besparen op de kist

Als je geld wilt besparen op de kist dan wil ik je adviseren voor de Uniek kist te kiezen. Dit zijn optisch lichte schade kisten voor het bedrag van € 249,- . Bij deze kisten mankeert niets aan de kwaliteit alleen zijn zij niet door de kwaliteit controle gekomen omdat er bijvoorbeeld een hoekje beschadigd is of er een krasje zit op 1 van de handgrepen. Deze Uniek kist kun je online bestellen maar je kunt ook een afspraak maken in de Troost Boutique om de kisten te bekijken. De voorraad wisselt bijna dagelijks dus elke keer zijn er andere kisten aanwezig. De zelfde kist zonder lichte schade is er vanaf € 550,-

Tip 6: Besparen op vervoer

Bij rouwvervoer denk je bijna altijd aan een statige, schoongepoetste grijze auto met aan de voorkant 2 vlaggen en een grote ster voorop. Maar wist je dat dit helemaal niet verplicht is om een overledene mee te vervoeren? Je mag jouw overleden dierbare ook zelf vervoeren mits het lichaam maar afgedekt is. De kosten van een zogenoemde staatsierit liggen gemiddeld rond de € 250 euro. Heb je zelf een stationwagen of een busje kun je op deze kosten dus ook flink besparen.

Tip 7: Besparen op drukwerk

In de digitale tijd waarin we op dit moment leven is een digitale rouwkaart bijna niet meer weg te denken. Op deze manier bespaar je op de druk en print kosten en ook op de postzegels. Rouwzegels kosten op dit moment € 1,09 per stuk. Via Social Media bereik je tegenwoordig veel meer mensen dan via een rouwadvertentie in de krant. Een rouwadvertentie in de plaatselijke krant kost gemiddeld rond de € 450,- voor de landelijke kranten ben je gemiddeld € 2500,- kwijt. Terwijl het delen van een digitaal overlijdensbericht op Social Media je € 0,- kost.

Tip 8: Besparen op de bloemen

Bloemstukken op een afscheid zijn prachtig maar er hangt een flink prijskaartje aan de rouwstukken en rouwboeketten. Heb je wel eens nagedacht over droogbloemen of zijdebloemen op een afscheid? Dit is vaak vele malen goedkoper omdat je van deze bloemen langer plezier hebt dan 1-1,5 week. Ook kun je vragen of iedere genodigde een losse bloem mee wil nemen. Hierop bespaar je ook aanzienlijk in kosten voor bloemen. Ik vind het zelf een mooi gezicht om de bloemenband te gebruiken, deze kun je bij mij huren en alle mensen die op het afscheid aanwezig zijn kunnen hun bloem in de band steken. Met dit ritueel zet je de overledene letterlijk in een veld met bloemen.

Tip 9: Besparen op de catering

Als je voor een alternatieve locatie kiest omdat dit veel persoonlijk is maar ook goedkoper kun je ook flink besparen op de catering. De prijzen in de horeca liggen hoger dan dat je zelf de catering verzorgt en wil je hier nog minder budget aan kwijt denk dat eens aan het potluck concept. Mensen vinden het heel fijn om in momenten van rouw en afscheid nemen iets te kunnen betekenen. Door een potpuck te organiseren geef je iedereen de ruimte om iets voor je mee te nemen en dat is vaak heel fijn, persoonlijk, verbindend en kostenbesparend!

Tip 10: Besparen op de crematie

Ieder crematorium heeft zijn eigen tarief, deze zijn openbaar en kun je op hun website vinden. Soms moet je even goed zoeken maar ze staan er zeker. Ook zijn er verschillen in prijzen van crematoria of een overledene voor een bepaalde tijd gecremeerd wordt. Vaak is dit voor 9:00 of 9:30 ’s morgens, dan geldt er een goedkoper tarief. Als je echt wilt besparen op de kosten van cremeren wil ik graag Cremaere adviseren, zij cremeren voor een tarief van € 520. Dit is zonder aanwezigheid van de familie maar als je het afscheid om een andere locatie dan in een crematorium houdt is dit een mooie besparing. De gemiddelde crematie in Westfriesland zonder familie kost namelijk € 1050,-

Rianne de Vries

Uitvaartbegeleider

Mijn missie: verfrissing, inspiratie delen en uitvaarten organiseren met een gouden randje!

24/7 bereikbaar via 06 2386 1393

Rianne de Vries uitvaarten West-Friesland