Begraven of cremeren?

De uitvaart van een dierbare regelen is niet zomaar wat, er komen veel keuzes aan bod waar je antwoorden op moet geven. Vaak is de eerste vraag of het een begrafenis of crematie moet worden. Het is niet altijd het geval dat iemand zijn keuze kenbaar heeft gemaakt en wat doe je dan? Lees hieronder de verschillen tussen begraven en cremeren en wellicht helpt je dit bij het maken van een keuze.

Begraven of cremeren cijfers

De LVC (Landelijke Vereniging van Crematoria) houdt ieder kwartaal nauwkeurig bij hoeveel mensen er in Nederland gecremeerd worden. Vanaf 2003 zijn er jaarlijks meer crematies dan begrafenissen in ons land. De stijgende kosten van een begraafplaats, de daarbij behorende grafrechten en kosten van onderhoud spelen hier een rol in.

Wat is eigenlijk goedkoper?

Begraven is duurder dan cremeren, dit komt omdat je bij een begrafenis kosten hebt aan het graven van het graf, de rechten die je betaald aan de begraafplaats en het onderhoud. De grafkosten verschillen per begraafplaats, per gemeente en provincie heel sterk. De ene begraafplaats vraagt nou eenmaal veel meer huur dan de andere, net als op de woningmarkt bijvoorbeeld. Grafrechten geven recht op de huur voor een bepaalde periode, in Nederland is dat minimaal 10 jaar. Wil je hierna verlengen kost dit je dus weer geld.

Bij cremeren is er een vast tarief, voor ieder crematorium is dit verschillend. Bij een crematorium kun je ook kiezen voor een zogenaamde technische crematie. Dit betekent dat de overledene naar het crematorium wordt gebracht en daar wordt gecremeerd, er is dan geen afscheid daar in de aula. Dit is goedkoper omdat je geen kosten hebt aan de huur van de aula. De meeste crematoria werken ook nog eens met een goedkoper tarief voor een bepaalde tijd, meestal rond 9:00 uur. Wordt de overledene voor deze tijd binnengebracht is het voordeliger voor je portemonnee.

Begraven of cremeren in je geboorteplaats

Begraven of cremeren in je geboorteplaats is een wens die steeds meer mensen hebben. Terug gaan naar je afkomst, je roots. In Nederland mag je in ieder crematorium gecremeerd worden, het is dus niet zo dat omdat ik vlakbij Hoorn woon in gecremeerd moet worden in crematorium Hoorn. Dit geldt ook voor begraven, is er een begraafplaats die jou aanspreekt om welke reden dan ook en er is plek dan kun je daar begraven worden.

Wat is beter voor het milieu?

Tegenwoordig zijn we vaak op zoek naar duurzame oplossingen voor het leven wat we leiden. Duurzamere uitvaarten is daar ook een upcoming onderdeel van. Uit een rapport van TNO blijkt dat een begrafenis goed is voor een totale uitstoot van 95 kilo CO2 en cremeren maar liefst 208 kilo CO2. Je kunt je voorstellen dat het noodzakelijk is om het milieu minder te gaan belasten. Voorbeelden hiervan zijn het cremeren met een elektrische crematieoven, Humaan Composteren, Resomeren of Natuurbegraven om te verduurzamen.

Cremeren of begraven wat kies jij?

Ik hoop dat bovenstaande tekst je wat meer inzicht heeft gegeven in de keuze die je kunt maken na overlijden. Wat ik ook veel zie is dat mensen voor cremeren kiezen zodat hun dierbaren nog een assieraad of urn kunnen uitzoeken voor in huis. Als mensen voor begraven kiezen doen ze dit vaak omdat ze het fijn vinden dat er een fysieke plek is om naar toe te gaan. Het is vooral belangrijk dat je kiest wat bij jou en je dierbaren past en dat die keuze ook bekend is bij de mensen voor wie het belangrijk is.

Wil je meer inspiratie en tips rondom begraven of cremeren? Kijk eens op mijn blogpagina

Rianne de Vries

Uitvaartbegeleider

Mijn missie: verfrissing, inspiratie delen en uitvaarten organiseren met een gouden randje!

24/7 bereikbaar via 06 2386 1393

Rianne de Vries uitvaarten West-Friesland