Sterven in eigen regie

In een schriftelijke wilsverklaring leg je vast wat je wensen zijn, voor het geval je later in een situatie komt waarin je die wensen niet meer zelf kunt vertellen. 

Wat is een schriftelijke wilsverklaring?

In een schriftelijke wilsverklaring zet je op papier wat je medische wensen zijn. Daardoor weet de dokter en de familie van de patiënt wat hij wel of juist niet wilde. Dat is belangrijk als de patiënt het zelf niet meer kan vertellen, bijvoorbeeld door dementie of doordat hij in coma raakte.   

Iedereen kan zelf een schriftelijke wilsverklaring opstellen en dat kan op verschillende manieren. De tekst kan handgeschreven, getypt of gedrukt zijn. De tekst kan staan op papier, perkament, wc-papier of zelfs op de huid, als tatoeage. Er moet een aantal persoonsgegevens worden opgenomen, zodat het duidelijk is van wie de verklaring is. 

De schriftelijke wilsverklaringen van de NVVE gaan over medische zaken aan het einde van het leven:

 • Behandelverbod
  Met een schriftelijk behandelverbod van de NVVE leg je vast dat je geen behandeling meer wilt, en dus liever overlijdt, als je geen kwaliteit van leven meer hebt.
 • Euthanasieverzoek 
  Met een schriftelijk euthanasieverzoek van de NVVE leg je vast dat je euthanasie wilt krijgen als je ondraaglijk lijdt.
 • Volmacht
  Met een schriftelijke volmacht van de NVVE leg je vast wie jou mag vertegenwoordigen als je zelf geen medische beslissingen meer kunt nemen.
  De gevolmachtigde mag niet om euthanasie vragen, dan kan alleen de patiënt zelf doen.  

Met deze wilsverklaringen hoef je niet naar de notaris. Zorg er wel voor dat de huisarts ze opneemt in het medisch dossier en dat de naasten ervan op de hoogte zijn. De schriftelijke wilsverklaringen van de NVVE zijn alleen door leden te bestellen, onderaan deze blog kun je de link gebruiken om lid te worden.

Andere schriftelijke wilsverklaringen

Naast het schriftelijk euthanasieverzoek, het schriftelijk behandelverbod en de schriftelijke volmacht van de NVVE bestaan er meer schriftelijke wilsverklaringen. Twee bekende schriftelijke wilsverklaringen zijn het levenstestament en het testament.  

Het levenstestament is een combinatie van een schriftelijk euthanasieverzoek, een schriftelijk behandelverbod en een schriftelijke volmacht. Ook kunnen mensen hierin wensen opschrijven die niet te maken hebben met hun eigen gezondheid of leven. Denk aan de wens om de zorg voor een huisdier door iemand anders te laten overnemen als iemand dat zelf niet meer kan. 

Wat doet de NVVE voor mensen die een schriftelijke wilsverklaring willen opstellen?

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) is er voor iedereen met vragen, twijfels en angsten rondom het levenseinde. Zij helpt mensen op tijd en weloverwogen hun wensen kenbaar te maken en zo de regie over het einde van hun leven te hebben. Zij wil dit bereiken door voorlichting voor iedereen en ondersteuning van haar leden. De NVVE zet zich in voor het beschermen van de euthanasiewet en voor het verbeteren van de wet- en regelgeving. 

NVVE

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) is er voor iedereen met vragen, twijfels en angsten rondom het levenseinde. Zij helpt mensen op tijd en weloverwogen hun wensen kenbaar te maken en zo de regie over het einde van hun leven te hebben. Zij wil dit bereiken door voorlichting voor iedereen en ondersteuning van haar leden. De NVVE zet zich in voor het beschermen van de euthanasiewet en voor het verbeteren van de wet- en regelgeving. 

Het adviescentrum van de NVVE is voor leden beschikbaar om te spreken over het levenseinde. Leden kunnen een adviesgesprek aanvragen via telefoonnummer 020-6200690.   

Je kunt lid worden via https://www.nvve.nl/mijnnvve/lid-worden

Rianne de Vries

Uitvaartbegeleider

Mijn missie: verfrissing, inspiratie delen en uitvaarten organiseren met een gouden randje!

24/7 bereikbaar via 06 2386 1393

Rianne de Vries uitvaarten West-Friesland