Bankzaken na overlijden

Bankzaken na overlijden, wat gebeurt er allemaal?

Regelmatig krijg ik de vraag hoe het gaat met de bankrekeningen na overlijden, om de bankzaken van de overledene te kunnen afhandelen moet je de bank(en) informeren over zijn of haar overlijden. Uit de praktijk blijkt dat dit niet altijd even soepel verloopt en banken hebben allemaal een eigen procedure. Het beste kun je informeren bij de betreffende bank.

Wat doet de bank na overlijden?

Zodra de bank over het overlijden is geïnformeerd, (dit moet je zelf doen) dan past deze de tenaamstelling van de rekening van de overledene aan. Bij de naam van overledene komt dan ‘de erven van’ te staan. Zo kunnen ontvangers van de betalingen zien dat deze persoon overleden is. Je kunt deze ten naamstelling later aanpassen. Heeft de overledene een kluis bij de bank dan wordt deze verzegeld.

Rekening op naam van de overledene

Een rekening die alleen op de naam van de overledene staat, wordt bij overlijden veelal geblokkeerd zodra het overlijden bekend is bij de bank. De pasjes, creditcards, pincodes en het internetbankieren van de overledene en van de eventuele gemachtigde zijn dan niet meer bruikbaar. Periodieke betalingen en automatische incasso’s worden stopgezet. De noodzakelijke betalingen zoals huur, gas, water en licht kunnen nog wel via deze rekening betaald worden. Spaarrekeningen worden ook geblokkeerd, spaarvormen met een vaste looptijd lopen door en kunnen vaak pas verzilverd worden als de looptijd is afgelopen. Ook hierover kun je informatie krijgen bij de betreffende bank.

Gezamenlijke rekening

Had de overledene een en/of rekening dan loopt deze automatisch door. Ook hier zal voor de naam van de overledene ‘de erven van’ komen te staan.

Deblokkeren bankrekening

Wil je de rekening van de overledene deblokkeren dan heb je mogelijk een verklaring van erfrecht nodig, dit kun je navragen bij de bank. Een verklaring van erfrecht kost al gauw een paar honderd euro. Deze verklaring is in principe niet nodig als er geen testament is, er een langstlevende partner is of het saldo niet hoger is dan € 100.000. Maar ook dit is per bank verschillend. De bank gaat over op deblokkeren als zij officieel op de hoogte zijn van de wettige erfgenamen. Zij vragen altijd naar de akte van overlijden van de overledene, deze krijg je veelal van de uitvaartondernemer.

Gemachtigden

Als je gemachtigd bent omdat je bijvoorbeeld je vader helpt met de bankzaken moet je je realiseren dat deze volmacht direct vervalt na overlijden.

Beste advies neem contact op met de bank!

Voor al je vragen kun je bij de bank terecht, zij helpen je graag en beschikken bijna altijd over een nabestaande desk. Om jullie te helpen noem ik hieronder een aantal banken met hun nabestaande service, scheelt wellicht wat zoekwerk!

Rabobank: https://www.rabobank.nl/particulieren/overlijden/als-een-dierbare-overlijdt

ING: Servicedesk nabestaanden: 020-228877

ABN AMRO Nabestaandendesk: 020-3434545

SNS Nabestaandendesk: 030-6333000

Regiobank: Loop binnen bij je zelfstandig adviseur!

Ik hoop dat jullie wat meer te weten zijn gekomen over de bankzaken na overlijden door het lezen van deze blog, mocht je na het lezen nog vragen hebben stuur mij gerust een app of bel, klik op de link onderaan deze pagina.

Liefs Rianne

Rianne de Vries

Uitvaartbegeleider

Mijn missie: verfrissing, inspiratie delen en uitvaarten organiseren met een gouden randje!

24/7 bereikbaar via 06 2386 1393

Rianne de Vries uitvaarten West-Friesland