Afscheid nemen in corona tijd

Corona, vanaf maart 2020 houdt het ons al in de greep, letterlijk. Vanwege het virus is een afscheidsceremonie in hele grote groepen nu niet mogelijk. Creatief denken dat is wat er nu van ons gevraagd wordt op allerlei gebieden in onze samenleving. Graag denk ik met je mee en bied ik inspiratie over een passende uitvaart in tijden van het Coronavirus.

Zoals we inmiddels allemaal weten is handen schudden niet meer toegestaan, je zou je medeleven kunnen tonen door je hand op je hart te houden tijdens het langs lopen van de familie. In deze tijd is er niet altijd een condoleance na het overlijden. Sommige nabestaanden kiezen ervoor om een kaart te laten sturen om je medeleven te betuigen.

Kies een mooie kaart met een prachtige handgeschreven tekst, op internet zijn er mooie teksten of gedichten te vinden.

Neem eens een kijkje op: www.liefleven of www.papierpleziertjes.nl

Ben je niet zo’n schrijver stuur dan de nabestaanden een lied via whatsapp, er zijn zoveel mooie liedjes geschreven rondom verdriet en verlies. Op deze manier laat je weten dat je aan ze denkt.

Uitvaarten op een binnen locatie mogen georganiseerd worden met maximaal 100 personen, hierbij moet de 1,5 meter afstand wel haalbaar zijn. In verschillende accommodaties zijn mondkapjes verplicht tijdens het lopen.

Uitvaarten in de buitenlucht mogen georganiseerd worden met maximaal 250 personen, hierbij moet de 1,5 meter afstand haalbaar zijn.

Als je het woord moeilijk weg laat zal je zien dat het vanzelf makkelijker gaat.

Ik hou ervan om creatief te denken en de tijd waarin we leven schreeuwt daar om! Een afscheid in deze tijd is anders dan voorheen maar dat maakt niet dat het minder mooi of minder persoonlijk zal zijn.

Als het afscheid op dit moment niet aan jullie wensen voldoet, vanwege de beperking in het aantal genodigden adviseer ik op een later tijdstip een herinneringsbijeenkomst te houden.

Een afscheidsbijeenkomst die helemaal naar jullie wens is. De begrafenis of crematie heeft dan namelijk al plaatsgevonden. Laten we hopen dat dit samenzijn snel plaats kan vinden ook al hebben we hier niet de invloed op die we soms graag zouden willen.

Ook kun je kiezen voor een livestream tijdens de afscheidsplechtigheid. De meeste uitvaartlocaties beschikken over faciliteiten voor livestreaming. Op deze manier kunnen de mensen thuis met de plechtigheid mee kijken. Dit kan voor iedereen toegankelijk zijn of beveiligd met een wachtwoord, hier kiezen de meeste mensen voor. Kies je voor een locatie waar livestreaming niet aanwezig is? Dan kan ik dit voor je regelen via een andere partij.

Wat ik zelf in deze tijd onmisbaar vind is een afscheidsfotograaf, een prachtige tastbare herinnering. Neem eens een kijkje voor inspiratie op: https://talithacornelisse.nl/afscheidsfotografie

En als laatste wil ik een bloemenritueel met jullie delen, dit is dat alle mensen die op de uitvaartbijeenkomst aanwezig zouden zijn een bloem met een kaartje of een foto kunnen afgeven. En deze worden dan tijdens de ceremonie op de stoelen gelegd of in mooie vazen rondom de overledene neergezet.

En als laatste: misschien heb je in dit turbulente jaar zelf al eens een afscheid op een andere manier meegemaakt en heb je iets gezien wat je enorm aansprak. Vertel! Zo maken we het afscheid samen nog persoonlijker.

Heb je na het lezen van deze blog behoefte aan een vrijblijvend (voor)gesprek met mij? Ik ga graag met je in gesprek om het afscheid uitgebreid voorbereiden. Via mijn website kun je ook de gratis laatste wensenbox bestellen. Een box vol inspiratie en ruimte om jouw wensen op papier te zetten. Laat je nabestaanden niet achter met vragen maar met jouw wensen!

Liefs Rianne

Rianne de Vries

Uitvaartbegeleider

Mijn missie: verfrissing, inspiratie delen en uitvaarten organiseren met een gouden randje!

24/7 bereikbaar via 06 2386 1393

Rianne de Vries uitvaarten West-Friesland